Ostropest plamisty – samo zdrowie!

soczyste pomarańcze

Ostropest plamisty to popularnie występująca roślina, również w Polsce, z rodziny astrowatych. Jej łodyga może osiągać 2 metry, a wyglądem przypomina nam oset z charakterystycznym różowym koszyczkiem. Jej korzystne działanie wykorzystywano już w starożytności, a wielowiekowa popularność wynika z wyjątkowych właściwości i uniwersalnego zastosowania. Zawarta w owocach ostropestu sylimaryna to przeciwutleniacz wykazujący pożyteczne działanie w szerokim zakresie: działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, zwalcza wolne rodniki, reguluje pracę układu pokarmowego i żółciowego, a przede wszystkim pomaga oczyścić nasz organizm z nagromadzonych toksyn.

Wsparcie dla wątroby

Ostropest, dzięki silnym właściwościom detoksykacyjnym, stosowany jest jako środek wspomagający regenerację miąższu wątroby po przebytych uszkodzeniach różnego pochodzenia – przy chorobie alkoholowej, po przebytych kuracjach antybiotykowych, antynowotworowych, zapaleniu wątroby typu C oraz tych spowodowanych złą dietą. Stosowany jest nawet w zatruciach muchomorem sromotnikowym! Można go przyjmować profilaktycznie chroniąc wątrobę przed niekorzystnym wpływem toksyn oraz stłuszczeniem.
Wzmaga apetyt, leczy stany zapalne

Ostropest plamisty korzystnie działa także na układ pokarmowy człowieka – pomaga zwalczyć wzdęcia, odbijanie, poprzez stymulację wydzielanie soku żołądkowego leczy nadkwasotę i poprawia apetyt. Badania dowodzą, że ostropest obniża także poziom glukozy we krwi przez co polecany jest cukrzykom, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy ostropest odmładza komórki naszego organizmu i działa antynowotworowo. Wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu jest pomocny w terapii łuszczycy, zmniejsza obecne stany zapalne, hamuje powstawanie dalszych zmian łuszczycowych.

Ostropest w drogerii

Ostropest plamisty to także roślina, której dobroczynne właściwości wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Uzyskiwany z nasion olej regeneruje i nawilża skórę, znajdziemy go więc w kremach, szamponach i odżywkach do włosów. Pomoże zwalczyć zaczerwienienia i ujednolici koloryt skóry.

W jakiej formie?

W sprzedaży znajdziemy zmielony ostropest, który, ponieważ nie posiada konkretnego smaku ani zapachu, możemy stosować do każdej potrawy. Zarówno ze zmielonej rośliny, jak i z ziaren możemy przyrządzać napary, nalewki lub zakupić gotowe preparaty zawierające jej wyciąg. Nasiona możemy spożyć na surowo, np. dodane do pieczywa. Niegdyś młode liście ostropestu były wykorzystywane, podobnie jak liście młodego szpinaku, do sałatek.
Ostropest nie wykazuje skutków ubocznych, poza możliwym delikatnym działaniem przeczyszczającym, dlatego może być przyjmowany długotrwale. Ze względu jednak na brak odpowiednich badań w tej materii, nie zaleca się przyjmowania go kobietom w ciąży, karmiącym oraz małym dzieciom.

Więcej o zdrowym gotowaniu na https://cookandlove.pl/blog/

Listopad 12th, 2016 by