Kawę można przyrządzić na różne sposoby. Aby łatwiej zaparzyć aromatyczny i smaczny napar, warto zastosować ekspresy do kawy. Te można podzielić na dwie kategorie – profesjonalne i zwykłe. Czym różnią się między sobą?
Ekspres do kawy to urządzenie, które pozwala na zaparzenie kawy z mielonych ziaren kawowca.
Do kategorii ekspresów zaliczają się:
– Ekspresy przelewowe,
– Ekspresy ciśnieniowe – kolbowe, kapsułkowe, automatyczne.
Tylko wybrane z powyższych typów ekspresów nadają się do użytku profesjonalnego, gdy liczy się szybkość i wydajność parzenia kawy oraz jej wyśmienita, powtarzalna jakość. Jakie z nich sprawdzą się w wymagających zastosowaniach?
Ekspresy do użytku profesjonalnego to głównie ekspresy ciśnieniowe – kolbowe oraz automatyczne. Tego typu ekspresy, na przykład ekspresy do kawy CoffeeON, spełniają najbardziej wyśrubowane normy.
Ekspresy profesjonalne w porównaniu do zwykłych mają:
– Znacznie wyższą wydajność,
– Szerszą gamę napojów do wyboru,
– Większą pojemność pojemnika na kawę oraz na fusy po kawie,
– Większą pojemność zbiornika na wodę lub możliwość podłączenia do instalacji wodnej,
– Podwyższoną odporność na uszkodzenia,
– Możliwość zastosowania dodatkowych elementów – drugi młynek, pojemniki na czekoladę, syropy, lodówka do przechowywana mleka, podgrzewacz do filiżanek.
Jeżeli zastanawiasz się, jaki ekspres do kawy do kawiarni lub hotelu warto wybrać, postaw na ten profesjonalny. Sprawdzi się on także do użytku w biurze, na stacji paliw czy w centrum konferencyjnym.
Urządzenia do użytku profesjonalnego rekomendowane są do użycia w każdym miejscu, w którym kawa parzona jest często i ma wyróżniać się najwyższą jakością.